46ena. CANTADA D'HAVANERES DE L'ESCALA
01.08.2024
El grup d’havaneres BOIRA neix a Lleida l’octubre de 1998. Tots els seus membres disposen d’una dilatada experiència en el mon musical, si bé provenen d’àmbits molt diversos.
En el decurs d’aquests darrers anys han cantat arreu de Catalunya, Cuba, a l'Estat Espanyol, França, Itàlia, Luxemburg, Illa de Menorca però centren, sobretot, la seva activitat a divulgar l'havanera a les comarques lleidatanes. Prova de la qualitat de les seves interpretacions és el fet que l’1 de juliol de l’any 2000, foren convidats a participar en el festival de Calella de Palafrugell, retransmès en directe per TV i davant de 40.000 persones i que l'any 2011 es tornà a repetir.
El grup BOIRA ha cercat modestament amb el seu treball enriquir el repertori del món de l’havanera. Aquest intent ve per una doble vessant: per una banda, essent fidels a la concepció que de cada cançó tenen els membres del grup, procurant fugir de les imitacions i cercant una personalitat que els identifica. Per altra, procurant triar dins el repertori aquelles cançons menys conegudes i que tenen una gran qualitat.
Conrear la música popular i tradicional amb especial dedicació a l’havanera, els ritmes de vals, bolero, la balada, sardanes, etc. A l'actualitat han publicat 5 treballs discogràfics.
Components: Ramon Bordes, Jordi Carulla i Toni Castell
Participacions a la Cantada de l'Escala: (1) 2024
Barcarola neix l’any 1993 a Vilassar de Mar (Comarca del Maresme) fruit de la unió de diversos músics i cantaires de la comarca al servei de l’havanera des del 1982. El nom s’inspira en la definició de la paraula “barcarola”: composició musical de temàtica marinera amb ritme de vals. Compten amb un repertori basat en les havaneres tradicionals, intercalant algun ritme popular com valsets mariners, sardanes… oferint un espectacle distret i variat amb el màxim rigor musical.
Al llarg d’aquests anys, han actuat arreu de Catalunya (també a l’emblemàtica taverna La Bella Lola i la de Can Batlle, a Calella de Palafrugell), a Andorra, al País Basc i al País Valencià. Fa uns anys al concurs de TV3 ÈXIT varen guanyar el segon premi de cançó inèdita catalana amb l’ havanera “La meva àvia” composada per J. A. Carrau, antic membre del grup.
Components: Àngels Roca, Jordi Plans, Alejandro Chelet, Jaume Fonollà
Participacions a la Cantada de l'Escala: (2) 1995, 2023
L’any 1995 el Patronat de Turisme de Palafrugell proposa a la Coral Nit de Juny, si hi hauria gent disposada a amenitzar els moments previs a la Cantada d’Havaneres de Calella. Arrel d’això, aquell mateix any, neix un grup d’havaneres de deu joves que esdevingueren el grup Els Cremats. Després de la temporada d’estiu, dos components, Jordi Grau (baríton) i Jordi Rubau (tenor i guitarra), se’n separen per fundar una formació nova: el Grup Arjau. El duet era una opció que els semblava més atrevida i atractiva musicalment, una manera de tornar als inicis de l’havanera a Calella, on es cantava amb poques veus, d’una manera més propera i acompanyats només per una guitarra. El seu bateig professional es realitzà el 22 de març de 1997 a l’emblemàtica Taverna La Bella Lola de Calella de Palafrugell. En els pròxims anys, es van augmentar el nombre de cantades per any i allunyant-ne els destins. Actuant arreu del territori català, l'estat espanyol i països com Cuba i Països Baixos. Destacar també la seva participació a les grans cantades com la de Calella de Palafrugell, L'Escala, Platja d'Aro, Sant Antoni de Calonge i Calafell entre d'altres, com també al Palau de la Música Catalana.
L’any 2006 es decideix gravar el primer disc titulat: “Cants de Cuba. Sons de Calella”. L'any 2009, es grava el segon disc “Havana 12 anys” per commemorar el dotzè aniversari de la formació.
L’any 2012, comença una nova etapa, després de coincidir al Grup Cubacant, s’incorpora al grup Xiqui Ramon, veu amb una dilatada trajectòria dintre el món de l’havanera amb el grup Port-Bo en diferents etapes des del 1972. El 2013, es presenta el disc “DOSMÉSUN”. El 2015, es grava el quart treball discogràfic “Paraules”. El 2017, Xiqui Ramon deixa els escenaris i entra Josep Maria Batlle a la formació.
El 2021, es col·labora amb el cantant de trap Lildami, amb una gran repercussió mediàtica, posant música a la seva lletra de l'havanera Ramiro, inclosa en el seu últim àlbum: "Viatge en Espiral". Aquest mateix any es publica el cinquè disc de la formació "ADN Arjau - 25 Anys, Diari de Bord". Un tribut als cantants i músics que han fet gran el cant de taverna i l’havanera. També, dos cançons amb una versió de luxe, acompanyades per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.
El 2023, juntament amb Xiqui Ramon, Pere Fort i Glòria Cruz es grava "Gaudint Bastons" un recull de cançons, moltes d'elles gairebé desconegudes, amb acompanyament de piano, de Josep Bastons, un dels autors més prolífics del gènere.
Components: Jordi Grau, Jordi Rubau i Josep Maria Batlle
Participacions a la Cantada de l'Escala: (5) 2013, 2015, 2017, 2021, 2024
CRISTINA BRONDO
Cristina Brondo Muñoz ( Barcelona , 16 de gener de 1977) és una actriu catalana.
Va començar als 14 anys fent publicitat mentre lliurava currículum a diverses escoles. La seva estrena a televisió va ser als 16 anys a la sèrie Poblenou ( TV3 ), on va aconseguir gran popularitat interpretant Claudia, personatge pel qual encara se la recorda. El 2003 va protagonitzar la sèrie 16 dobles també a la televisió catalana, interpretant Lídia Bofill .
Es va llicenciar en Interpretació, Veu i Art en moviment a l'escola de Nancy Tuñón. També va ser a les escoles de Manuel Lillo i Eulalia Blasi.
Participacions a la Cantada de l'Escala: (1) 2024